Nézzük mit lehet csinálni egy karibi üdülőövezetben. Le Gosier a város ahol jelenleg élek, és szeretem. Ha már csináltak velem egy miniinterjút, akkor ide is hasznos lesz annak, aki erre felé veszi az irányt.

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

A Gosier városáról elnevezett kis lakatlan szigetre, Ilet du Gosierba. Nagyon hangulatos már a kiinduló hely is, egyszerűen és gyorsan oda lehet érni kishajóval és a szigeten igazi karibi feelinget élhet át az ember. A kis szigeten összesen egy világítótorony és egy étterem van, elég hamar be lehet járni. Vannak kis fedett piknikező illetve sütögető helyek, ahol hétvégente baráti társaságok vagy családok szoktak összejönni egy kis közös együttlétre.

Nagyon kellemes a látvány a szemben lévő La Datcha nevű tengerpart felé, vagy Basse-Terre távoli hegyeit kémlelve. Ha az ember elnyújtózik itt a homokban, vagy a függőágyban, garantáltan feltöltődik. A naplemente pedig mindig páratlan élményt nyújt. A szigeten találkozhatunk kacsákkal, kiscsirkékkel, tyúkokkal, a víz pedig kristálytiszta és sznorkelezésre is alkalmas.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Guadeloupe szigetén minden egyes strand ingyenes, még akkor is, ha egy 4*-os hotelhez tartozik. Márpedig a sziget legszebb tengerpartjait pont errefelé találhatjuk: Sainte-Anne környékén.

A város szívében a főúttól nem messze van egy mini dzsungel, óriási levelekkel, liánokkal, pálmafákkal és színpompás virágokkal, kis tóval, békákkal, gyíkokkal, madarakkal. Itt elfogyasztani a reggelinket vagy az ebédünket igazi felüdülés.

A város szélén található egy magasan lévő erőd, ami az 1700-as években épült és gyönyörű kilátás nyílik róla a környező szigetekre, a városra és egy kis strandra. Több eredeti rész is fennmaradt belőle, illetve olykor kiállításokat is rendeznek az egyik teremben.

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

Le Gosier főutcáján van az egyik leghíresebb és legjobb „gyorsétterem”, a Petit Creux, ahol a helyiek kedvelt töltött lángosát, a bokitot kóstolhatjuk meg mindenféle változatban, akár sonkával, kolbásszal, hallal vagy lazaccal és persze sajttal, tojással, salátával töltve. Nagyon kiadós étel! Érdemes hozzá a helyi kreol szószt vagy a „Szamuráj” szószt kérni. Vigyázat! A csípős szószokból egy csepp is iszonyúan erős lehet, így érdemes megkóstolni, mielőtt egy jó nagy kanállal löttyintenénk belőle. Tapasztalat…:))

Ha rendes karibi étterembe vágyunk, akkor a Lucullus étterem remek választás lehet Saint Anne környékén, ahol remekül készítik a tengeri fogásokat és a karibi étkeket is és nincsenek elszállva az árakkal sem.

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

Van egy remek múzeum a város központjától nem messze: a Musée costumes and traditions, ami a sziget kulturális örökségét mutatja be különböző területeken, mint pl. ruházat, antropológia, életmód, játékok, vallás, hiedelmek, gyógynövények stb.

Ha valaki komolyabb történelmi áttekintést szeretne, akkor nagyon ajánlott elmennie Pointe-a-Pitre Memorial Act nevű pár éve nyílt múzeumába, amely kívülről is nagyon érdekes, főleg esti díszkivilágításban. A múzeum fő témája a rabszolgaság története.

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

A helyi rumok nagyon híresek jó minőségükről, magas, 50 fok körüli alkohol tartalmukról és kellemes ízükről. Mellesleg nagyon kedvező az áruk, már 7 EUR-tól vásárolhatunk egy literes rumot. A helyiek a Damoiseau nevűre esküsznek, melyből a fehér a legelterjedtebb, de aki a barna rumot szereti, az is talál számára megfelelőt.

A piacon fantasztikus a választék a helyi kreol fűszerekből, amit másutt biztosan nem találunk meg, így aki kulináris élményekre vágyik, mindenképpen vásároljon valamelyik remek fűszerkeverékből.

+1 Ami kimaradt, de mindenképpen szeretném elmondani…

Ami igazán vonzóvá teszi ezt a szigetet a gyönyörű természeti szépségeken kívül az az itteniek kedvessége, lazasága és az igazi karibi hangulat. A zenének és a táncnak nagy szerepe van a helyiek életében. A kedvelt karibi zouk zene szól mindenütt, az áruházakban, a buszon, az autókból.