Sokak fejében biztosan megfordul, hogy külföldön kolbászból van még a kerítés is. A Karib-szigetek említésekor pedig bizonyára sok mindenki szeme előtt az a kép lebeg, hogy itt biztosan a tengerparton koktélozunk a pálmafák árnyékában minden nap. Nos, a lehetőség gyakran adott, de sajnos nem teljesen így van. 🙂 Itt is keményen meg kell dolgozni a betevőért, hiszen az árak magasabbak még a francia átlagnál is, mivel szinte mindent importálni kell Franciaországból. Ahogy hallottam, sok szigetlakó Párizsban szerzi be például a naptejet, a kozmetikumokat, vagy a jobb minőségű ruhákat, cipőket, mert itt drágább és nincs is akkora választék. Van egy kínai és dél-amerikai árukkal teli nagy piac, egy nem túl kellemes környéken, ahol színes, csinos karibi stílusú ruhákat lehet venni nagyon jó áron (akár már 10-15 EUR-tól is) és természetesen minden mást is, mint egy valamire való kínai piacon.

A nettó! minimálbér itt majdnem 1200 EUR (kb. 390.000 Ft) és tőlünk eltérően itt az állami alkalmazottakat, a tanárokat például jól megfizetik. Ha valakit Franciaországból ide küldenek dolgozni valami oknál fogva, az általában magasabb bért kap, hogy a magasabb árak miatt ne kerüljön hátrányos helyzetbe. Vannak jó páran, akik direkt átkérik ide magukat és utána itt is ragadnak (mint én:). Sokan szeretnének itt munkát vállalni, ami alapvetően nem könnyű, mert elég magas a munkanélküliség, de ha az ember ügyes és szerencsés, egy normális, bejelentett, határozatlan idejű szerződéssel óriási királyság az ittlét, mert a törvény főleg a munkavállalók érdekeit védi.

Egy egyszerű, kisebb lakást kb. 100.000 EUR-tól lehet venni, a határ pedig a csillagos ég. A szállás turistaként alapvetően ugyanannyiba kerül, mint Európa nagyobb  városaiban, de nagy az árakban a különbség a szezontól, a típustól és az elhelyezkedéstől függően. Olykor, például főszezon előtt vagy után ki lehet fogni remek ajánlatokat az interneten, akár már napi 8-10.000 Ft-tól bérelhetünk 2 főre egy kisebb, egyszerű, de felszerelt apartmant. Napi 20.000 Ft körül pedig már szép, medencés, tengerparti bérleményünk napfényes teraszáról is élvezhetjük a csodás kilátást. A hotelek itt elég drágák, kb. 50 EUR-tól kezdődnek az árak/fő/éj.

Az egyik legszebb 4*-os hotelben (Hotel La Toubana) például most augusztusban 11 éjszaka 2 főnek 1 millió Ft-ba kerül, vagyis 45.000 Ft/fő/éj-be kerül a kevesebb, mint 2 hetes pancsikolás és akkor az ottani ételek és italok árairól még szót sem ejtettünk.

Ez a La Toubana Hotel valóban szemet gyönyörködtető:

Ha hosszabb távra bérelünk lakást, az lényegesen olcsóbb lehet, de nagyon sok függ a lakás felszereltségétől, állagától és hogy hol található. Le Gosier és Sainte-Anne a legfelkapottabb, legdrágább, Pointe-a-Pitre környéke a legolcsóbb. Havi 500-600 EUR-tól már lehet egy kis lakást bérelni, szobát pedig kicsivel olcsóbban. Egyik ismerősöm például Lamentin város egy eldugott utcájában, ami azért vidéknek számít, 700 EUR-ért bérelt egy 3 szobás nagy házat, igaz totál üresen adták ki.

Az élelmiszerek ára nyilvánvalóan magasabb a magyar átlagnál, hisz az életszínvonal is az. Nagy az ingadozás az árakban attól függően, melyik városban és mennyire igényes áruházban vásárolunk, illetve egy-egy termékcsoport is jellemzően drágább, pl. a kenyér és a csoki. Ugyanaz az élelmiszer akár másfélszer vagy dupla annyiba is kerülhet egy igényesebb helyen. Vannak diszkont nagyáruházak (pl. Leader Price) ahol az átlagosnál olcsóbban is be lehet szerezni bizonyos dolgokat, vannak saját márkás termékeik, illetve mindig van valamilyen akció.

Amit kiemelnék az a helyi rum! Nagyon olcsó és jó minőségű, szinte minden vendéglátóhely a Damoiseau (Damazu) nevű rumot használja, mert kb. 7 EUR/liter (2300 Ft) körül beszerezhető.

A negatív példa pedig a kenyér, kevesebb, mint fél kg! kenyér ára 2,5 EUR-tól indul, vagyis minimálisan 800 Ft-ba kerül. Mindenki inkább frissen veszi a bagettet, ami 1 EUR átlagosan és nagyon finom. Másik sarkalatos pont mindenütt az ásványvíz kérdése. Itt lehet venni 5 l-es kiszerelésűt olcsóbb boltban 1,5-2 EUR-ért, de van ahol egyetlen 1,5 l-es vízért 1,5 EUR-ót kérnek, vagy többet. Itt az elhasználódott, öreg vízvezeték rendszer miatt (amit egyébként folyamatosan próbálnak cserélni) nem mindenki issza a csapvizet, de elvileg a víz minősége normális, a szomszédomban lakó családanya a kisgyerekeinek is csak azt adja.

Készítettem egy listát támpontnak mi mennyibe kerül, 325 Ft-os EUR árfolyammal számolva, a legolcsóbb áruházban, a legolcsóbb termékekről:

4 db natúr joghurt 650 Ft
1 db croissant 423 Ft
1 üveg paradicsomszósz 488 Ft
6 db tojás 650 Ft
10 dkg bacon 780 Ft
1 üveg bordói bor 1 300 Ft
6 db Carib sör 2 275 Ft
1 l tartós tej 325 Ft
20 dkg sajt 650 Ft
25 dkg sózott vaj 845 Ft
18 db mosókapszula 2 275 Ft
deo spray 650 Ft
fogkrém 488 Ft
tusfürdő 650 Ft
1 üveg jam 813 Ft
1 l narancslé 813 Ft
1 l fagyi 1 170 Ft
1 db jégkrém 423 Ft
1 csomag saláta 813 Ft
1 kg rizs 813 Ft
bounty csoki 390 Ft
lime/kg 1 138 Ft
krumpli /kg 488 Ft
paradicsom /kg 1 138 Ft
vöröshagyma /kg 488 Ft
uborka /kg 390 Ft
avokádó /kg 1 625 Ft
alma /kg 1 463 Ft
banán /kg 813 Ft
1 db mangó 325 Ft

A minőségi dolgokat itt is meg kell fizetni, például a jó borokat, a szép süteményeket, a jó minőségű sajtokat, amiből fantasztikus és bőséges a választék, mint ahogy általában mindenből.

Az éttermek árai is nagyon változóak, egy tengerparti helyen már akár 10-15 EUR-ért kaphatunk egy nagyon ízletes kreol tálat, ahol már felbukkannak tengeri herkentyűk is és ami bőséges egy étkezésre. A kikötőben pedig már 30 EUR körül ehetünk egy languszta menüt, amiben kreol előétel, languszta főétel és desszert is van. A jobb éttermekben pedig nyilván ettől jóval magasabbak az árak. Egy üveg sör egy étteremben minimálisan kb. 3-4 EUR, de bizonyos helyeken ugyanaz a sör 8 EUR is lehet, egy koktél kb. 8-10 EUR-tól kezdődik.

Szerencsére az utak mentén és a tengerpartokon szinte mindenütt lehet találni büféautókat, melyek olcsó gyorsételeket kínálnak, különféle hideg és meleg szendvicseket, sós és édes palacsintát, üditőket, sört és persze rumot. Már 3-5 EUR körül vehetünk egy remek bokitot, ami a legközkedveltebb kiadós étel itt. A lángost megtöltik sonkával, kolbásszal, sajttal, salátával vagy akár hallal, tojással, kinek-kinek ízlése szerint ki lehet választani, hogy mi legyen benne.

Ez egy kiadós bokit, amit mindenki szeret:

A szigeten az út mentén sütödék is vannak, ahol sült csirkét vagy halat lehet venni, isteni finom helyi kreol szószt adnak hozzá. Hú de imádom!

Alapvetően itt a kreol konyha a jellemző, francia beütéssel, isteni finom, időnként csípős-fűszeres, mindenképpen érdemes megkóstolni. Az éttermek nagy részében halból készült étel mindig van és persze polip, rákok, stb. de aki nem szereti ezeket, az is biztosan talál csirkéből vagy egyéb húsból készült ételt. Személyes kedvencem a kagyló, amit többféleképpen készítenek. Vannak egyszerű, de hangulatos tipikus helyi éttermek, ahova főleg helyiek járnak, oda érdemes betérni. Egy ilyen helyen ettem a lenti mennyei tatár beefsteaket, eddig ez viszi nálam a pálmát.